MK | EN | SQ

ЗАШТИТИ СЕ ОД
КОРОНА-ВИРУСОТ

Следи ја изложеноста на COVID-19

Да го запреме ширењето на вирусот заедно!
Придружи ѝ се на акцијата, активирај ја апликацијата сега!

appStore googlePlay
Intro

Што е StopKorona!?

StopKorona! e мобилна апликација изработена според најдобрите светски практики во справување со корона-вирусот, наменета за откривање близок контакт со потенцијално заразени лица преку постапка за детекција на блискост на мобилни уреди/апликации преку Bluetooth технологија.

Целта е мобилната апликација да им даде брз одговор на здравствените органи со кои лица бил заразениот во близина во изминатите 14 дена.

insurance

Заштитете се себе си и своите блиски. Активирајте StopKorona! сега и помогнете заедно да го победиме вирусот.

collaboration

Споделете ја информацијата за StopKorona!,
и помогнете и другите да ја инсталираат и активираат апликацијата. Колку повеќе луѓе ја користат апликацијата, толку побрзо ќе ја надминеме оваа закана.

КАКО ФУНКЦИОНИРА
StopKorona!?

Апликацијата комуницира преку Bluetooth со другите корисници на апликацијата и разменува енкриптирани, анонимизирани податоци за оддалеченоста на сите уреди кои се во ваша близина, на далечина релевантна за ширење на заразата, определено време во текот на изминатите 14 дена.

Во случај некој корисник на апликацијата да заболи од вирусот, Министерството за здравство по СМС ќе побара корисникот на апликацијата да ја сподели со Министерството листата на неговите податоци од апликацијата, по што надлежните ќе ги детектираат телефонските броеви и ќе ги информираат лицата дека биле во контакт со лице кое е носител на COVID-19 , водејќи сметка за целосна заштита на приватноста.

period

КАКО СЕ АКТИВИРА
StopKorona!?

За да ја активирате апликацијата, следете ги следниве едноставни чекори:

1
step1

Регистрирајте се со внесување на вашиот мобилен број

2
step2

Внесете го кодот што ќе го добиете преку СМС

3
step3

Вклучете Bluetooth секогаш кога сте во движење надвор од дома

Bluetooth is ON
НАПОМЕНИ

За корисниците на Andriod: Чувајте ја апликацијата отворена во заднината, за да може да ги скенира уредите што се во близина.

За корисниците на iOS: Доколу користите iOS, потребно е апликацијата да биде вклучена и активна кога сте во движење или на состанок, како и да го свртите уредот мобилниот апарат со екранот преклопен надолу, за да се активира безбеден режим на напојување (штедење на батеријата).

shield

ПРИДОБИВКИ

од користењето на апликацијата

info

Информација за можна изложеност на вирусот

Доколку некој што бил во ваша близина заболи од COVID-19 и ги сподели податоците со Министерството за здравство, ќе бидете информирани за да преземете навремени мерки за самоизолација, тестирање и за лекување.

care

Заштита на вашето здравје и на вашите блиски

Со активирање на апликацијата побрзо ќе дојдете до информација за потенцијално загрозување на вашето здравје, а со тоа ќе преземете мерки за изолација, со што го заштититувате вашето семејство

solidarity

Солидарност во борбата против корона-вирусот

Сите корисници на апликацијата даваат личен придонес во колективната борба со оваа заедничка здравствена опасност. Колку повеќе корисници на апликацијата – толку подобри резултати во борбата против вирусот.

distance

Спречување на синџирот на ширење преку брза идентификација на заразените

Преку доставување на податоците од апликацијата придонесувате побрзо да го прекинеме синџирот на ширење на заразата од вирусот.

lock

Контрола врз вашите податоците и заштита на приватноста

Единствениот податок поврзан со Вас е Вашиот мобилен број кој се чува на безбеден сервер управуван од Министерството за здравство со цел спречување на ширење на вирусот.